Theo Pastoors van Voetverzorging De Beumer

SilvoldeOnline.nl in gesprek met Theo Pastoors van Voetverzorging De Beumer
Met de deur in huis vallend schildert Theo Pastoors een belangrijke verandering die er op til is voor een medisch pedicure zoals hij. ,,Het jaar 2012 wordt een overgangsjaar op weg naar de oprichting van een zorggroep. Bedoeling daarvan is dat de mensen die lijden aan diabetes of reuma dan verzekerd zijn voor de kosten van vakkundig geleverde voetverzorging. “Hij vindt het een goede ontwikkeling dat het begrip ‘medische voet’  in 2012 een officiële status krijgt. Via de huisarts kan een patiënt met een ‘medische voet’  dan aanspraak maken op een vergoeding van de verzekering. Theo Pastoors benadrukt dat op die manier zijn vak van medisch pedicure duidelijker dan voorheen een eigen plaats zal krijgen in de reguliere gezondheidszorg.

‘Ik werk liever met mensen’

Twintig jaar lang werkte Theo nog ,,in het bedrijfsleven met dingen”, zoals hij dat omschrijft, totdat hij, nu ruim vijf jaar gelden, bij verzorgingshuis Fatima in Nieuw Wehl, plotseling ontdekte: ,,Ik werk liever met mensen” . Bij Fatima werd hij getroffen door het leed van mensen met suikerziekte. Hij besloot zich om te scholen tot medisch pedicure. Hij weet het nog precies wanneer dat was. Het was 6 juli 2007.

Hij gaf zich op voor een gedegen opleiding bij Pediroda in Almelo, die erkend wordt door alle zorgverzekeraars. Gedurende 11 maanden leerde hij de nodige theorie over voetverzorging, maar ook de praktijk, zoals likdoorns uitboren, eelt verwijderen en kloven behandelen. Tijdens zijn opleiding mocht hij ook al oefenen met proefpersonen, maar wel onder toezicht. Er wordt op internet tegenwoordig druk geadverteerd met opleidingen voor pedicure die veel korter duren, maar daar gelooft hij niet in. Het verantwoord behandelen van voeten van ernstig zieke mensen is nu eenmaal geen sinecure.

De ruime behandelkamer is ingericht in boerderij De Beumer, aan de Egginkstraat, in het buitengebied van Silvolde. Theo’s partner, Harrie ter Horst, is daar geboren en getogen als telg van de zevende generatie op deze plek. In het hoofdgebouw van De Beumer is volop ruimte. Komend jaar wordt het praktijkruimte eens zo groot en tegelijk ingericht met de modernste apparatuur. Ook komt er een aparte wachtkamer.

‘Je hoeft je toch nergens voor te schamen’

“Toen most den arme man zomaar huulen’”

Theo vertelt opgewekt en gedreven over zijn werk – hij drinkt zijn koffie niet uit – maar toch steeds met een ernstige ondertoon. Zijn vak lijkt wel een roeping voor hem. Heel opmerkelijk is dat zijn woorden allengs meer doorspekt raken met dialect als het gaat over de emotionele kant van zijn vak. Zo was er die oude man met suikerziekte die geen schoenen meer kon dragen, hij kwam bijna het huis niet meer uit, hij strompelde maar wat rond op sokken of sloffen, en hij schaamde zich daarvoor. Theo: ,,Je hoeft je toch nergens voor te schamen.” Toen deze patiënt na de behandeling door Theo uiteindelijk genas van een ernstige ontsteking, zo vertelt Theo, ,,Toen most den arme man zomaar huulen”.

‘Er móét een oorzaak zijn’

Theo is ervan overtuigd: ,,Er móét een oorzaak zijn van voetproblemen.” Zo ontstaan likdoorns vaak tussen de tenen, en de kans daarop wordt groter door te nauwe schoenen. De mensen mogen schoenen met spitse neuzen mooi vinden en elegant, maar uiteindelijk moet de pedicure er aan te pas komen om de aangerichte schade te verhelpen. Hij verbaast zich erover dat een voet bijna nooit wordt opgemeten in een schoenenwinkel. ,,De voeten moeten zich kennelijk maar aanpassen aan de schoenen.” Hij heeft meteen een tip: ,,Ga in elk geval ’s middags schoenen kopen. Dan zijn de voeten sowieso wat meer opgezet dan ’s morgens. “

Veel rugklachten komt ook voort uit voetproblemen. ,,Om je pijn te verzachten, ga je dan anders lopen. Maar bij een doorgezakte voet kun je beter een steunzool nemen dan scheef te gaan lopen.” Zoals hij al zei: ,,Er móét een oorzaak zijn.” ,,Ik begin altijd met de anamnese, dat wil zeggen: ik onderzoek wat het probleem is. Daarna leg ik de patiënt zo goed mogelijk uit wat naar mijn beste inzicht de oplossing is. Als je zo te werk gaat, zijn de mensen niet bang. Ze zitten hier heel kalm in de stoel.” Ongevraagd legt Theo op deze manier uit wat het betekent ,,om met mensen te werken”.

Het vak van pedicure is nog niet opgenomen in het BIG-register. BIG staat voor: Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Theo vindt dat jammer, maar hij is blij dat de zorgverzekeraars in 2012 wel actie ondernemen met de erkenning van de ‘medische voet’.  ,,Dan kan het kaf van het koren worden gescheiden.” De verzekeraars willen best betalen voor een goed opgeleide medisch pedicure, daarvan is hij overtuigd. Goede voetverzorging kan immers ernstige gezondheidsproblemen helpen voorkomen, en dat scheelt hoge kosten in de toekomst.

‘Je moet je grenzen kennen’

 De klanten komen uit de wijde omgeving, vaak via via of door een advertentie, maar in de meeste gevallen na een doorverwijzing van een arts of specialist. Theo: ,,Daarbij is het van groot belang om heel nauw contact te hebben met behandelend artsen. Er zijn ook problemen waar ik niets aan kan doen, en dat mag ik ook niet willen. Je moet je grenzen kennen.”

Ieder jaar volgt hij bijscholingscursussen die drie of vier dagen duren. Zo behoud je de vermelding in het kwaliteitsregister voor pedicuren. Hij is ook aangesloten bij de vakverenigingen Provoet en Procert. Via Provoet werkt een klachtencommissie die een bindende uitspraak kan doen. Theo: ,,Ik heb gelukkig nog nooit een klacht gekregen.” Via Procert moet je binnen drie jaar studiepunten halen. Keurig ingelijst hangen in de behandelkamer alle certificaten en diploma’s die Theo in korte tijd heeft gehaald.  

Het wordt trouwens steeds drukker in zijn praktijk. De mensen worden ouder, hun kwalen nemen toe, je ziet steeds meer artrose, reuma en suikerziekte, met alle gevolgen van dien, juist ook bij de voeten. Theo werkt zes dagen in de week, dus ook op zaterdag. ,,Dat is voor mensen die door de week niet kunnen, zoals chauffeurs en bouwvakkers.” Hij heeft in dat drukke werkschema wel twee iets kortere werkdagen ingepland, tot 14.00 uur. Hij gaat ook wel op huisbezoek, als de patiënt niet naar De Beumer kan komen. Maar als het even kan, komen de patiënten naar de praktijk. Theo verklapt een geheimpje: ,,We hebben er een uitje van gemaakt.” Hoezo, een uitje? Theo: ,,Ach, voor de mensen in een verzorgingshuis is het toch heerlijk om er even uit te zijn.” Harrie haalt ze op en brengt ze weer terug. Harrie is melkcontroleur in ruste, hij heeft wel tijd om op deze manier te helpen.

Als Theo even naar de praktijk loopt om een documentatiemap te halen die hij heeft samengesteld over alle aspecten van zijn vak, doorbreekt Harrie, heel bescheiden, de plotseling ingevallen stilte. Hij spreekt zachtjes over ,,al die diploma’s” die Theo heeft behaald. ,,In een mum van tijd en allemaal negens en tienen”, zegt hij met nauwelijks verholen bewondering.

Ondanks zijn volle werkweek neemt Theo ook tijd om te ontspannen, bijvoorbeeld door samen met Harrie te gaan fietsen in het mooie buitengebied. En zo’n uitstapje begint meteen vanaf het erf van De Beumer.

Voetverzorging De Beumer
Medisch pedicure Theo Pastoors
Egginkstraat 6
7064 KC Silvolde

T: 0315 – 32 79 77
E:
voetverzorgingdebeumer@hotmail.com


Dit bericht is geplaatst in In gesprek met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.


Aktiviteiten in Silvolde

Zondagmiddagconcert met Luc ten Brinck

Op zondag 17 februari is er weer een zondagmiddagconcert in Silvolde, dit keer met zanger en gitarist ...

Lees meer...

Nieuwsbrief 22

Beste Silvoldenaren. Wederom is er 1 jaar voorbijgevlogen, waarbij het bestuur van Belangenvereniging Silvolds Belang zich heeft beziggehouden ...

Lees meer...

Heel Silvolde in een buurt WhatsApp

Verschillende gemeenten en dorpen in onze omgeving zijn al begonnen met een buurt-WhatsApp en niet zonder resultaten. Ook ...

Lees meer...

Silvolde op Twitter

Steun Leefbaarheid

steun-leefbaarheid-Silvolde-Steun-Silvolds-Belang-SilvoldeonlineHoe meer mensen lid worden van onze vereniging Silvolds Belang, met des te meer kracht kunnen wij opkomen voor de leefbaarheid van Silvolde. Werf dan ook dorpsgenoten om lid te worden van onze vereniging voor slechts € 5 euro per jaar! Overmaken kan bij de Rabobank op bankrekeningnummer NL77 RABO 0359 1628 00 t.n.v. Silvolds Belang.

Gratis pagina op Silvoldeonline.nl

Voor Silvoldse verenigingen, bedrijven en organisaties:
Formulier verenigingen
Formulier bedrijven/organisaties

Meewerken

Meewerken aan Silvoldeonline.nl?
Hier kun je lezen hoe je dat kunt doen.

Al geregistreerd. Log hier in. Meer informatie: klik hier>>

Silvolds weer

Aanmelden voor BuurtWhatsApp buurtapp
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com