Maurits Heebink van Maurits Heebink Tuinbeheer

Silvoldeonline.nl in gesprek met Maurits Heebink
Op zijn 25
ste jaar verliet Maurits Heebink het ouderlijk huis, de grote boerderij aan de Rabelingstraat, en ging hij wonen in de dr.Dreesstraat. Toen zijn ouders in 1992 stopten met hun boerenbedrijf, kocht Maurits het achterhuis met tuin. Uiteindelijk heeft hij het hele complex in vier stappen teruggekocht. Eerder werkte Maurits bij bloemkwekerij Tijdink, bij Jaartsveld  (wegenbouw) en 12,5 jaar bij tuincentrum Steentjes aan de Oude Dinxperloseweg.

Op een goede dag, in 1995, zei Joop Steentjes, de vader van Miranda en Robert,  tegen Maurits  dat hij wilde stoppen met het hovenierswerk en Maurits heeft dat toen van hem overgenomen. ,,Het was zomaar  binnen vijf minuten, bij de koffie, geregeld. We hebben onderling goede afspraken gemaakt en we hebben nog steeds heel goed contact.” Maurits is tegenwoordig de grote organisator van de voor- en najaarsbeurs bij het vernieuwde tuincentrum van Steentjes.  

“Kan niet, dat kennen wij niet”

Hij ontvangt het bezoek in een fraai ingerichte kantine met een koffiecounter annex bar. Maurits: ,,Zie deze ruimte maar als het visitekaartje van het bedrijf.” Hij neemt nauwelijks de tijd om zijn koffie te drinken en steekt meteen van wal op de vraag wat hij zoals onderneemt. Hij ziet het vak van hovenier heel breed. ,,Wij pakken alles aan. Je kan het zo gek niet bedenken of we doen het.” Tuinen aanleggen en onderhouden, vijvers graven, straatmakerswerk zoals het aanleggen van paden en terrassen, de riolering repareren, ja zelfs voor metselwerk schrikken Maurits en zijn mensen niet terug. ,,We hebben een complete schuur gebouwd, met gemetselde muren en een overstek van drie meter.” Maurits vat het  kort samen: ,,Kan niet, dat kennen wij niet.”

Zijn klanten vindt hij in een cirkel van 10 tot 15 kilometer rond Silvolde. Soms vraagt een goede klant of hij ook een klus wil doen bij een zoon of dochter die verder weg woont. Hij doet dat bij hoge uitzondering. Maurits: ,,Je moet oppassen dat het werkgebied niet te groot wordt. Dat kost gewoon te veel reistijd, en je kunt ook geen oog houden op het werk.” Bovendien krijgt hij in de onmiddellijke omgeving genoeg opdrachten. Zijn klanten zijn particulieren, bedrijven (bijv.  voor regulier onderhoud) en gemeenten, maar de particulieren vormen de grootste bulk, zo’n 65 tot 70 procent. Een Engels gezegde luidt niet voor niets: ,,Aan het werk in je tuin komt nooit een eind.”

“Onwerkbaar weer is een fors bedrijfsrisico”

Vorstverlet, zoals vroeger in de bouw, bestaat er niet voor hoveniers. Maurits: ,,Als gevolg van het barre winterweer hebben we vorig jaar in totaal maar 7 maanden kunnen werken. Onwerkbaar weer is een fors bedrijfsrisico.” Als je zoveel onwerkbare dagen hebt, ben je op een gegeven moment echt klaar met het werken in de werkplaats en met het onderhoud aan het gereedschap en je machines, terwijl de loonkosten, krachtens de cao, gewoon doorlopen.

“Die tegels worden almaar groter en zwaarder”

De arbeidsomstandigheden zijn in de loop der jaren steeds meer wettelijk gereguleerd. Zo tillen de hoveniers met z’n tweeën zware tegels op met behulp van een zuignap. Maurits: ,,Die tegels worden almaar groter en zwaarder. Tegels van 70×70 en van 80×80 centimeter, die willen wij nog wel neerleggen, maar als de klant tegels van 1 m. x 1 m. wil, doen we dat niet. Er zijn grenzen.” Waar komt die manie van die grote tegels vandaan? Maurits berustend: ,,Ach, de mensen hebben een hekel aan te veel voegen. Daar komt maar mos en onkruid. van.” De wettelijke voorschriften met betrekking tot de arbeidsomstandigheden moeten natuurlijk wel worden nageleefd, maar Maurits maakt tussen neus en lippen door duidelijk dat zijn mensen zich daar niet altijd aan houden. Gehoorbeschermers (bij het werken met een motorzaag) en mondkapjes (bij  het zagen in steen), zijn beschikbaar, maar je moet ze dan natuurlijk wel gebruiken. Intussen blijft de werkgever wel verantwoordelijk.

“Soms is de wet gewoon absurd”

Maurits kan als werkgever kordaat optreden en iemand  ,,even de oren uitwassen”, zoals hij dat noemt. Maar tegelijk heeft hij maar heel weinig verloop bij zijn personeel. In vijf jaar tijd is er één man vertrokken. ,,Ik weet dat het verloop elders heel anders is.” Belangrijk is volgens hem dat je goed met je mensen  overlegt en dat het gereedschap veilig en pico bello in orde is. Dat vergt de nodige aandacht en geregeld onderhoud. Het bespaart iedereen dan veel ergernis. Naar aanleiding van personeelskwesties en de wet moet hem iets van het hart. Terwijl hij een goed werkgever probeert te zijn, heeft hij vorig jaar een vervelende ervaring opgedaan. Twee van zijn mensen waren langdurig uit de running, de een na een motorongeluk en de ander na een auto-ongeluk. Maurits snapt niet waarom hij als gevolg daarvan het jaar daarop hogere ziektekostenpremies moest betalen. ,,Het is beroerd voor die mannen, maar wat kon ik daar nou aan doen? Soms is de wet is gewoon absurd.”

Met nauwelijks verholen trots geeft hij ten slotte een rondleiding. Behalve de vertrouwde tuindersgereedschappen zoals harken, schoffels en spaden heeft hij een stobbenfrees, diverse tractoren van smal tot breed en heel groot, een shovel, trilmachines, wackerstampers, diverse motorzagen en diamantzagen om terrastegels en trottoirbanden pas te maken, en, heel opmerkelijk,  grote rollen kunstgras. Maar wat moet een hovenier nou met kunstgras? Maurits: ,,Ja, daar werken we ook mee. Helaas moeten sommige mensen als zij  ouder worden, kiezen tussen hun huis met tuin en een appartement, omdat ze het vele werk in de tuin, zoals dat steeds weer terugkerende grasmaaien, niet langer aankunnen. Kunstgras is dan een goede oplossing. De mensen blijven dan lekker wonen in hun eigen huis mét tuin.”

Maurits Heebink Tuinbeheer
Rabelingstraat 9a
7064 KG Silvolde

T:  0315 – 327820
M: 06 – 513 612 07
S:
www.tuinbeheer.nl


Dit bericht is geplaatst in In gesprek met de tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.


Aktiviteiten in Silvolde

Zondagmiddagconcert met Luc ten Brinck

Op zondag 17 februari is er weer een zondagmiddagconcert in Silvolde, dit keer met zanger en gitarist ...

Lees meer...

Nieuwsbrief 22

Beste Silvoldenaren. Wederom is er 1 jaar voorbijgevlogen, waarbij het bestuur van Belangenvereniging Silvolds Belang zich heeft beziggehouden ...

Lees meer...

Heel Silvolde in een buurt WhatsApp

Verschillende gemeenten en dorpen in onze omgeving zijn al begonnen met een buurt-WhatsApp en niet zonder resultaten. Ook ...

Lees meer...

Silvolde op Twitter

Steun Leefbaarheid

steun-leefbaarheid-Silvolde-Steun-Silvolds-Belang-SilvoldeonlineHoe meer mensen lid worden van onze vereniging Silvolds Belang, met des te meer kracht kunnen wij opkomen voor de leefbaarheid van Silvolde. Werf dan ook dorpsgenoten om lid te worden van onze vereniging voor slechts € 5 euro per jaar! Overmaken kan bij de Rabobank op bankrekeningnummer NL77 RABO 0359 1628 00 t.n.v. Silvolds Belang.

Gratis pagina op Silvoldeonline.nl

Voor Silvoldse verenigingen, bedrijven en organisaties:
Formulier verenigingen
Formulier bedrijven/organisaties

Meewerken

Meewerken aan Silvoldeonline.nl?
Hier kun je lezen hoe je dat kunt doen.

Al geregistreerd. Log hier in. Meer informatie: klik hier>>

Silvolds weer

Aanmelden voor BuurtWhatsApp buurtapp
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com