Eric Schuurman: ‘Ik wist dat het met een knal ging eindigen’

Eric Schuurman schrijft over eigen ondergang
Martine Schouten van MijnMagazine in gesprek met Eric Schuurman. Fotografie door Roeban Kuiper

Eric Schuurman wilde graag beroemd worden. Dat lukte! Als presentator van onder andere ‘De Huiskamer TV Show’ op Omroep Gelderland groeide de goedlachse Achterhoeker uit tot provinciale tv-ster. Zijn roem betekende ook zijn ondergang. Hij belandde in een depressie en raakte bijna alles kwijt: zijn vrouw, vrienden, baan en geld. Eric schrijft er openhartig over in zijn eerste boek ‘Gebakken Lucht’.

 “Ik heb in mijn leven altijd veel geschreven. Bepaalde zaken die ik een plekje moest geven, schreef ik op. Uit mijn hoofd op papier, dat was de gedachte. Als een soort van ‘knippen en plakken’. Op die manier leerde ik omgaan met negatieve ervaringen. Zo is ook dit boek tot stand gekomen. Het boek dat de vijf moeilijkste jaren van mijn leven bundelt. Echtscheiding, ontslag, faillissement, depressie. Ik maakte nogal wat mee in die tijd. Inmiddels heb ik alles weer aardig op de rit en wordt het tijd dat ik al die ellende achter me laat. Met ‘Gebakken Lucht’ kan ik dat boek eindelijk sluiten.”

Wat ging er precies mis in die vijf jaar?

“Ik genoot van de roem, de aandacht en ging er helemaal in op”“Terwijl ik op het hoogtepunt zat van mijn provinciale roem, lag ik thuis diep in de kreukels. Het lukte mijn vrouw en ik niet om kinderen te krijgen, waardoor de spanningen thuis hoog opliepen. Waar ik buiten één bonk vrolijkheid en gezelligheid was, was ik thuis één hoopje ellende. Ik ging de thuissituatie ontvluchten en stortte me volledig op het bekend en beroemd zijn. Dansen, sjansen, drinken, noem maar op. Het werd een soort verdoving om mijn plezier op alle denkbare terreinen buiten de deur te zoeken. Dat werd steeds onfrisser. Het ging van kwaad tot erger en eindigde uiteindelijk in een echtscheiding, ontslag en depressie.”

Hoe kijk jij nu terug op die periode?

“De afgelopen twee jaar ben ik weer tot bewustzijn gekomen. Ik zie nu wat er in die vijf jaar allemaal niet goed ging, terwijl ik daar destijds heel anders over dacht. Op dat moment draaide alles om mij. Tenminste, dat dacht ik. Ik genoot van de roem, de aandacht en het succes en ging er helemaal in op. Ik was ‘koning Eric’ en iedereen had ongelijk, behalve ik. Ik wuifde kritiek die ik kreeg weg, was woedend op alles en iedereen en stootte langzaam maar zeker iedereen die me lief was van me af. Zo daalde ik in korte tijd af van gouden bergen naar diepe dalen. Ik was de realiteit compleet uit het oog verloren.”

Waar slaat de titel ‘Gebakken Lucht’ op?

“Ik had vroeger een heel rooskleurig beeld van hoe het zou zijn om beroemd te zijn. Dat je dan veel vrienden, vrouwen en geld zou hebben. Dat is ook zo, tot die beroemdheid wegvalt. Dan blijft er nauwelijks nog iets of iemand over. Dat maakt het tot gebakken lucht. Het heeft me veel opgeleverd, maar nog meer gekost.”

Ondertussen genoot je er wel van…

“Absoluut. Sterker nog: ik vond het fantastisch. Ik had het ook niet willen missen. Zeker in de jaren dat alles soepel verliep.  Hetgeen wat ik al die tijd had nagestreefd, had ik bereikt: beroemd en succesvol zijn, met erkenning, waardering en aandacht als aangename bijkomstigheden. Ik heb gesmuld van de mooie periode, maar ook heel veel pijn gehad toen het slecht ging. Ik heb ook altijd geweten dat dit alles in een knal ging eindigen. Dat past gewoon bij m’n karakter. Ik kan heel gepassioneerd, enthousiast en onstuimig ergens induiken, om er uiteindelijk achter te komen dat af en toe een beetje gas terug ook niet verkeerd was geweest.”

Vond je het niet confronterend om alles op papier te zetten?

“Voor mijn omgeving is het waarschijnlijk confronterender dan voor mijzelf. Ik draag dit verhaal al vijf jaar bij me en ben het nu eindelijk kwijt. Dat geeft een opgelucht gevoel.”

Je bent bijzonder openhartig in je boek: je schuwt niets en niemand. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen blij is met wat je hebt opgeschreven.
“Er worden inderdaad een aantal mensen genoemd. Mijn ex-vrouw, ex-vriendin, oude vrienden, collega’s, familie… Dat moest wel, anders kon ik het verhaal niet schrijven. Maar volgens mij heb ik niemand de grond ingeboord. Ik heb in die vijf jaar veel mensen beschadigd en ben daar inderdaad heel openhartig over. Maar ik heb me naar mijn idee over iedereen respectvol uitgelaten en alles goed beargumenteerd. Niet iedereen zal het eens zijn met wat ik heb opgeschreven, maar dit is nou eenmaal mijn verhaal. Mooier kan ik het simpelweg niet maken.”

Ook Achterhoekers krijgen het te verduren.

“Klopt. Vijf jaar geleden vond ik Achterhoekers bekrompen en kneuterig. In deze regio is het volstrekt niet normaal om het achterste van je tong te laten zien. “Ik ben hier de dorpsgek”Dat deed ik, en doe ik trouwens nog steeds wel. Dat werd niet altijd gewaardeerd. Wat dat betreft match ik totaal niet met de Achterhoekse mentaliteit. Bescheiden, nuchter. Ik ben alles behalve dat. Ik heb me in die tijd dan ook niet altijd even positief uitgelaten over deze regio. Inmiddels weet ik beter. Achterhoekers zijn niet bekrompen en kneuterig, ik ben gewoon uitgesproken, heftig en emotioneel. Het probleem ligt niet bij de Achterhoekers, maar bij mij. Ik ben hier de dorpsgek.”

Inmiddels heb je alles weer redelijk op de rit. Hoe zie jij de toekomst?

“Goede vraag. Daar ben ik eigenlijk helemaal niet mee bezig. Ik heb zoveel voor de kiezen gekregen de laatste jaren, ik kijk nergens meer van op. Veel gekker kan het in ieder geval niet worden. Ik voel me gelukkig goed. Ik heb een leuke baan, leuk huis, leuke vriendin en heb de rust weer een beetje teruggevonden. Toch zou ik nog wel een laatste oppepper kunnen gebruiken. Wat dat is? Tja, dat kan van alles zijn. Ik zou bijvoorbeeld best nog een keer een miljoen willen winnen. Geld maakt misschien niet gelukkig, maar ik ben liever ongelukkig mét dan zonder geld!”

Heb jij het idee dat je na alles wat er is gebeurd een ander mens geworden bent?

“Nee. Ik blijf een aandachtstrekker. Anders had ik dit boek waarschijnlijk ook niet geschreven. Wel zit ik lekkerder in mijn vel. De woede van toen is omgeslagen in acceptatie. Acceptatie van mezelf. Durven zijn wie ik ben. Met dat gevoel heb ik dit boek kunnen afronden en alle ellende achter me kunnen laten. Daar ligt het, the story of my life, samengevat in 225 pagina’s. Nu kan ik verder.”

Zie ook: www.ikwilgebakkenlucht.nl


Bron:
met toestemming
overgenomen van
MijnMagazine

.


Dit bericht is geplaatst in In gesprek met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.


Aktiviteiten in Silvolde

Zondagmiddagconcert met Luc ten Brinck

Op zondag 17 februari is er weer een zondagmiddagconcert in Silvolde, dit keer met zanger en gitarist ...

Lees meer...

Nieuwsbrief 22

Beste Silvoldenaren. Wederom is er 1 jaar voorbijgevlogen, waarbij het bestuur van Belangenvereniging Silvolds Belang zich heeft beziggehouden ...

Lees meer...

Heel Silvolde in een buurt WhatsApp

Verschillende gemeenten en dorpen in onze omgeving zijn al begonnen met een buurt-WhatsApp en niet zonder resultaten. Ook ...

Lees meer...

Silvolde op Twitter

Steun Leefbaarheid

steun-leefbaarheid-Silvolde-Steun-Silvolds-Belang-SilvoldeonlineHoe meer mensen lid worden van onze vereniging Silvolds Belang, met des te meer kracht kunnen wij opkomen voor de leefbaarheid van Silvolde. Werf dan ook dorpsgenoten om lid te worden van onze vereniging voor slechts € 5 euro per jaar! Overmaken kan bij de Rabobank op bankrekeningnummer NL77 RABO 0359 1628 00 t.n.v. Silvolds Belang.

Gratis pagina op Silvoldeonline.nl

Voor Silvoldse verenigingen, bedrijven en organisaties:
Formulier verenigingen
Formulier bedrijven/organisaties

Meewerken

Meewerken aan Silvoldeonline.nl?
Hier kun je lezen hoe je dat kunt doen.

Al geregistreerd. Log hier in. Meer informatie: klik hier>>

Silvolds weer

Aanmelden voor BuurtWhatsApp buurtapp
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com