Dennis Wissink van Koperslagerij Wissink

SilvoldeOnline.nl in gesprek met Dennis Wissink, koperslager

Sinds mei 2006 werkt Dennis Wissink als zelfstandig koperslager. Hij heeft het vak mede geleerd van zijn vader, ook koperslager, die een grote werkplaats heeft bij zijn woning in Voorst. Van jongs af aan was Dennis in de werkplaats te vinden. Het omgaan met metaal zit hem in het bloed, met zijn vader als koperslager en zijn grootvader die een smederij had in de Kroezenhoek. Dennis: ,,Ik heb dit allemaal van mijn vader geleerd.”

foto Egbert Hermsen

Dennis Wissink

Dennis heeft als zelfstandig koperslager al diverse mooie opdrachten gekregen. Zijn eerste opdracht betrof acht nieuwe kroonluchters voor de kerk in Roodeschool aan de hand van een originele, oude kroon. Van het een komt het ander, hij maakte naam met dit werk en zo kreeg hij opdrachten voor kerken in Uithuizermeden, Vollenhoven (zowel voor de katholieke als voor de hervormde kerk), Emmeloord, Losser, Epe op de Veluwe en voor de synagoge in Arnhem. Ook goot hij voor Sinterklaas en een aantal van zijn hulp-Sinterklazen een mooie staf , compleet met een massief koperen rijkversierde krul. Voor een particulier woonhuis in Duitsland smeedde hij twee koperen bollen met een doorsnee van niet minder dan 40 centimeter die hij daarna belegde met bladgoud.

Restauratie van monstrans uit 1750

Als gespecialiseerd vakman krijgt Dennis bijzondere opdrachten. Zo vroeg een kerkbestuur hem een monstrans uit 1750 te restaureren. Deze was lang tijd bewaard in een vochtige ruimte, waardoor het koper was geoxideerd, als gevolg waarvan weer het bladgoud daaroverheen was gescheurd en beschadigd. Ook de koperen sluiting was kapot en moest worden hersteld. Dennis spreekt vol bewondering over het prachtig geciseleerde zilverwerk aan de monstrans, zoals zijn anonieme voorganger dat ooit maakte. “Die kon er wat van. Het is prachtig vakwerk.”

Als hij in een kerk bezig is bijvoorbeeld met het vervangen van de kroonluchters, komen bezoekers als snel met spullen aandragen die ook hoognodig gerepareerd moeten worden. Dennis krijgt ook wel bezoek van ontwerpers die bijvoorbeeld een bijzondere lichtarmatuur willen laten maken. Soms is dat maar een enkel exemplaar, maar er zijn ook handelaren die een nieuw product verzinnen, dat vervolgens heel erg in trek blijkt te zijn en dat goed verkoopt.

Grote kroonluchters, die ooit gemaakt zijn voor verlichting met kaarsen, kan Dennis ombouwen voor elektrische verlichting. Het omgekeerde komt trouwens ook voor. Heel bijzonder zijn ook de zinken pironnen, die op de nok van leistenen daken worden geplaatst. Pironnen van Dennis zijn te bewonderen op het dak van de kapitale privé-woning van de gitarist van ACDC in Aalten. Een bijzonder kunstwerk dat hij nog onder handen heeft, is een haan voor bovenop de toren van een kerk in Wijchen. Deze klopt hij  handmatig met diverse hamers uit een koperen plaat in een mal die is gemaakt van pek. Als de haan klaar is, bekleedt hij deze met bladgoud en dan is die bestand tegen weer en wind.

Een kijkje in de werkplaats

Tsjak ! Tsjak ! Op een machtig grote machine in de werkplaats in Voorst snijdt Dennis uit een plaat messing een vierkant stukje van zo’n 12 bij 12 centimeter. Bij een andere machine – er staan er zeker dertig –  klemt hij het plaatje vast, hij draait het één keer in de rondte en dan is dat vierkant een mooi rond schijfje geworden. Op een draaibank tovert hij vervolgens in luttele minuten een fraai kommetje tevoorschijn. Die bewerking heet ‘forceren’. Uit het platte ronde stukje messing heeft hij met behulp van diverse stalen staken een kommetje ‘geforceerd’.

“Ik heb dit allemaal van mijn vader geleerd. Het is prachtig vakwerk”Om te voorkomen dat het materiaal daarbij gaat plooien of zelfs gaat scheuren, verwarmt hij het tussentijds met een gasbrander, totdat het gloeiend heet is geworden. Daardoor wordt het weer zacht en is het goed te bewerken. Het messing koelt vrij snel weer af en zo kan een tweede ronde ‘forceren’ beginnen.  Als Dennis daarmee klaar is, slijpt hij de ruwe rand er vanaf en met een speciale tang maakt hij er een mooi kraalrandje aan. Nu alleen nog even flink slijpen en poetsen op alweer een andere machine met een speciale polijstborstel, en het kommetje is klaar.

Je staat erbij en je kijkt ernaar, en stap voor stap zie je hoe een ambachtsman iets moois heeft gemaakt, en dat allemaal met een soort vanzelfsprekend gemak waaraan je de vakman herkent die precies weet waar hij mee bezig is. Het lijkt allemaal zo eenvoudig, maar het stoelt op jarenlange ervaring, op een gedegen studie (LTS en MTS Werktuigbouw) en op inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden van het materiaal waarmee je werkt. Dennis maakt enkele stuks maar ook seriewerk in koper, messing, brons, zink, aluminium, staal en RVS.

Showroom aan Marktstraat 2

Om zijn fraaie producten goed te laten zien, maakt Dennis niet alleen gebruik van zijn website. Sinds september 2009 woont hij aan de Marktstraat 2, vlakbij de Markt, in het vroegere winkelpand van Kok Heinst.  Jarenlang was dit pand een rotte kies in de kom van het dorp, maar sinds Dennis hier woont met zijn gezin (zijn vrouw Karen, dochtertje Emma en sinds 24 november vorig jaar kleine baby  Guus), zie je dat Dennis van zo’n duchtig vervallen pand weer iets moois kan maken.

Dit voorjaar hoopt hij hier zijn winkel annex showroom te openen voor al het fraais dat zijn handen kunnen maken. Aan de voorgevel hangen al drie door hem zelf gemaakte buitenlantaarns. Zijn kroonluchters, kandelaars, buitenlantaarns, plafonnières, zinken pironnen en gegoten kunstwerken van brons en messing levert Dennis zo perfect af dat hij daar met een gerust hart een levenslange garantie op geeft. Dennis: “Het is aan mijn nakomelingen van een volgende generatie om mijn werk te zijner tijd te restaureren.”

Kopersmederij Wissink – Verlichting, Reparaties en Sierwerk
Marktstraat 2

7064 XX Silvolde

T: 0315 – 84 00 17
M: 06  477 736 25
E: info@dwissink.nl
S: www.dwissink.nlDit bericht is geplaatst in In gesprek met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.


Aktiviteiten in Silvolde

RADBOUD VERKLAART DE LIEFDE TIJDENS CONCERT

Op zondag 24 maart zal harmonie St. Radboud uit Silvolde een echt liefdesconcert geven, getiteld ‘Radboud in ...

Lees meer...

Zondagmiddagconcert met ‘A Sign of Friendship

Op zondag 24 maart a.s. komt ‘A Sign of Friendship’ naar Silvolde voor het laatste zondagmiddagconcert van ...

Lees meer...

Nieuwsbrief 22

Beste Silvoldenaren. Wederom is er 1 jaar voorbijgevlogen, waarbij het bestuur van Belangenvereniging Silvolds Belang zich heeft beziggehouden ...

Lees meer...

Heel Silvolde in een buurt WhatsApp

Verschillende gemeenten en dorpen in onze omgeving zijn al begonnen met een buurt-WhatsApp en niet zonder resultaten. Ook ...

Lees meer...

Silvolde op Twitter

Steun Leefbaarheid

steun-leefbaarheid-Silvolde-Steun-Silvolds-Belang-SilvoldeonlineHoe meer mensen lid worden van onze vereniging Silvolds Belang, met des te meer kracht kunnen wij opkomen voor de leefbaarheid van Silvolde. Werf dan ook dorpsgenoten om lid te worden van onze vereniging voor slechts € 5 euro per jaar! Overmaken kan bij de Rabobank op bankrekeningnummer NL77 RABO 0359 1628 00 t.n.v. Silvolds Belang.

Gratis pagina op Silvoldeonline.nl

Voor Silvoldse verenigingen, bedrijven en organisaties:
Formulier verenigingen
Formulier bedrijven/organisaties

Meewerken

Meewerken aan Silvoldeonline.nl?
Hier kun je lezen hoe je dat kunt doen.

Al geregistreerd. Log hier in. Meer informatie: klik hier>>

Silvolds weer

Aanmelden voor BuurtWhatsApp buurtapp
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com